Koja je Pantone boja 2022. godine?

Koja je boja godine 2022

Saznajte koja je nova Pantone boja za koju iz kompanije kažu da podstiče  inventivnost i kreativnost.

Pročitajte kako se bira boja godine, kako utiče na trendove i, najvažnije, kako je kombinovati sa drugim bojama.

Šta je uopšte Panton?

Pantone je američka kompanija najpoznatija po svom kolornom sistemu (Pantone Matching Sistem) koji se koristi za uskladjivanje boja u različitim industrijama.

To su one super knjižice sa raznobojnim karticama koje vam ponude u farbari kada birate boju za zid. One sadrže informacije koje pomažu prodavcu da smiksa boje u proporcijama koje će dati izabranu boju.

Medjutim, ovaj sistem ima mnogo širu upotrebu. On omogućava dizajnerima da usklade boje kada dizajn udje u fazu proizvodnje bez obzira da li je u pitanju klasična štampa, izrada tkanine, plastike, šminke, ambalaže i još mnogo, mnogo materijala.

Kako se bira boja godine?

Godine 2000. Institut za boje Pantone prvi put je izabrao i proglasio Boju godine.

Od tada, dva puta godišnje kompanija u jednoj od evropskih prestonica saziva tajni sastanak predstavnika grupa za standarde boja različitih nacija.

Proces izbora Pantone boje godine zahteva pažljivo razmatranje i analizu trendova. Da bi svake godine došli do izbora, stručnjaci za boje na Pantone Color Institute™ pročešljaju svet tražeći nove uticaje boja.

To može uključivati industriju zabave i filmove, nove umetnike, modu, sve oblasti dizajna, popularne turističke destinacije, kao i nove stilove života, stilove igre i socio-ekonomske uslove.

Uticaji takođe mogu da potiču od novih tehnologija, materijala, tekstura i efekata koji utiču na boju, društvenih medija, pa čak i predstojećih sportskih događaja koji privlače pažnju širom sveta.

Šta se dalje dešava sa bojom godine?

Rezultati sastanka objavljuju se u Pantone pregledu koji prate dizajneri raznih profila i kompanije orijentisane na potrošače kako bi mogli da usmeravaju svoj dizajn i planiraju buduće proizvode.

Tokom 23 godine, Pantoneova boja godine je uticala na razvoj proizvoda i odluke o kupovini u više industrija, uključujući modu, kućni nameštaj i industrijski dizajn, kao i pakovanje proizvoda i grafički dizajn.

Pogledajte Pantone boje prethodnih godina.

Pantone boje proslih godina

Pantone boja 2022. godine – Very Peri

Pantone boja 2022.godine nazvana je Very Peri. To je zeleno plava nijansa sa ljubičasto crvenim podtonom.

Kompanija je ove godine prvi put kreirala potpuno novu boju umesto da izabere jednu sa svog spiska od preko 2000 boja. Iz Pantone kažu da je Veri Peri „najsrećnija i najtoplija od svih plavih nijansi“.

Kako uklopiti Very Peri?

Panton je objavio i kako je najbolje kombinovati novu Pantone Very Peri boju i to u četiri kolor palete koje vam predstavljamo u nastavku.

Wellspring paleta

Harmonična paleta koja naglašava prirodne boje i kompatibilnost zelenila sa Very Peri.

Sam naziv wellspring znači obilan i originalan izvor nečega pa će i ova kombinacija boja dati vašem prostoru taj utisak.

The star of the show

Ili u prevodu zvezda predstave je paleta koja naglašava novu Very Peri Pantone boju.

U ovoj paleti, najsrećnija od svih plavih nijansi (kako kažu u Pantone za novu boju) okružena je paletom klasičnih i nautralnih boja. Enterijer u ovim bojama odisaće elegancijom i stilom.

Kombinovanje Very Peri boje u prostoru

Amusements

U prevodu zabava, daće vašem prostoru baš to, zabavnu notu.

Hrabra kombinacija ali i prilično radostan spektar boja uneće mnogo energije u prostor.

Kombinovanje Very Peri boje u prostoru

Balancing act

Balancing Act je komplementarna paleta boja čiji prirodni balans toplih i hladnih tonova podržavaju i poboljšavaju jedni druge. Vešto uskladjena paleta, unaće osećaj živosti i vizuelne vibracije u prostor.

 

Pošto je Pantone upravo objavio ovu novu boju, možda još nećete moći da pronađete mnogo proizvoda u ovoj boji, ali, ima ih i sve ih više stiže.

S druge strane, mi ne moramo da čekamo. Pripremamo vam ponudu slika sa Very Peri bojom kao i slika koje se mogu uklapati sa njom. 

Pratite nas u narednim danima ovde ili na društvenim mrežama i javite kako vam se dopada boja i slike.

Izvori https://en.wikipedia.org/wiki/Pantone, https://www.pantone.com/color-of-the-year-2022