Tople i hladne boje u prostoru

Koje su tople i hladne boje i kako najlakše da odlučite koje da koristite.

Koje su tople i hladne boje i kako najlakše da odlučite koje da koristite. 

Kompletna paleta boja – sve osnovne boje, nijanse izmedju, mešavine boja – ceo spektar podeljen je na hladne i tople boje.
Crvene, žute, narandžaste i boje koje imaju njihov podton, na primer bež, oker i druge, su tople. 
Plava, zelena, ljubičasta kao i boje koje imaju njihov podton su hladne.
Ako pogledate spektar boja, tople boje su na jednoj strani, a hladne na drugoj. 
Tamo gde se sretnu, mešaju se, formirajući hibride boja.
Te boje mogu biti toplije ili hladnije u zavisnosti od toga koja boja iz osnovnog spektra preovladava na njima. 
Na primer, boja zelena limeta ima mnogo žute boje i stoga je topla boja, dok zelena Kelly ima više plave u sebi pa je hladna.
Tople i hladne boje u prostoru - spektar boja

Glavne odlike toplih i hladnih boja

  • Tople boje izazivaju izgled i osećaj toplote i sunca. Ove boje imaju tendenciju da se osećate energično i srećno. Za ušuškan dom, birajte tople boje.
  • Hladne boje prizivaju lepotu prirode: bujni biljni svet, kristalnu vodu i čisto nebo. Ove boje imaju smirujući efekat i čine da se male sobe osećaju otvorenije. Ove boje takodje daju dozu smirenosti.
  • Crne, bele i neutralne boje nisu ni tople ni hladne

Kako da koristite tople i hladne boje u svom domu

Tople boje stimulišu i pokreću pa je dobro koristiti ih u prostorijama u kojima se okuplja društvo. 
 

Crvene, narandžaste, žute i sve bele sa primesama ovih boja donose toplinu, podsećajući nas na vatru, toplotu i strast.

To je razlog zašto je crvena najuspešnija boja u našem potrošačkom društvu i nalazi se u ikonama kao što su Coca-Cola, McDonalds i ostali restorani brze hrane, oznake akcija i promocija.

Most 3

Tople boje su stoga najbolje u društvenim prostorijama kuće, kao što su dnevna soba, trpezarija i kuhinja. One će stimulisati i podsticati toplo, društveno ponašanje.

Hladne boje smiruju koristite ih u prostorijama u kojima vam je potrebna koncentracija.
 
 
Plava strana spektra, zajedno sa sivom i hladnom belom, poseduju sve kvalitete hladnoće u svojoj sposobnosti da smire naše emocije i fokusiraju naše misli. 
 
Dok naše srce možda žudi za toplinom, naša glava žudi za hladnoćom kako bi obavila svoj najbolji posao. Zbog toga su hladne boje najpopularnije u poslovnoj industriji i predstavlja moćne ikone kao što su IBM, Dell i Visa.
 
Hladne boje su stoga najbolje u prostorijama gde su koncentracija i smirenost najvažniji i gde je privatnost veća briga, kao što su kancelarija, dečija soba i kupatilo.

Šta je sa spavaćom sobom?

„Četvrt crvenih svetla“ se tako zove s razlogom, a većina ljudi ne želi toliko uzbuđenja u svojoj kućnoj spavaćoj sobi svake noći, pa su hladne boje i ovde najbolji izbor. Hladne boje potpomažu miran san.

Crno-belo: toplo ili hladno?

Iako se crno i belo ne računaju kao boje, same po sebi imaju topla i hladna svojstva. 

 

Bela ima efekat hlađenja, dok crna ima tendenciju da se oseća toplije. Iznenađeni ovim? Razmislite o tome kako bela može pomoći u hlađenju sobe u vrućoj klimi.

Imajte na umu da kada farbate sobu u belo, možda ćete želeti da ugradite jarke boje ili neki drugi element topline kako biste je učinili fizički udobnom. Sa druge strane, crna je trenutno topla i treba je štedljivo koristiti kako ne bi preplavila. Malo crne boje u sobi će mnogo pomoći.

Da li su neutralne boje tople ili hladne?

Neutralne boje su super fleksibilne. Ove boje vešto se uklapaju u skoro svaku situaciju. Pošto se sve boje stapaju da bi postale braon, neutralne pokrivaju vrtoglavo ogroman pejzaž braon boje koje se protežu od tople, crveno braon boje mlečne čokolade, do hladnijih kamenih boja, boja kosti i konačno do svetlo bež bele boje.
 
Neutralne osobe retko su uzbudljive same po sebi, ali mogu biti neverovatno sofisticirane kada su pravilno uparene i sa bojom glavne zvezde u svojoj sredini. Preporučujemo da zavolite široku lepezu neutralnih boja i da ih slobodno koristite kao osnovu za bilo koju sobu pored boje koju volite.

Šta treba i ne treba koristiti u toplim i hladnim bojama

Imajući sve ovo na umu, kada dizajnirate sobu, najbolje je da unapred odlučite za estetiku koju želite, a zatim se toga držite, ali nemojte se plašiti i eksperimentisanja.

Mešanje toplih i hladnih boja je odlična ideja!

Većina dizajna enterijera preporučuje dodavanje akcenta koji su u suprotnosti sa primarnom bojom zida. Ako je vaša spavaća soba obojena hladnom bojom, unesite posteljinu i umetnost u toplim bojama. Ako su vaši zidovi tople boje, dodajte akcentne jastuke i dekoracije u hladnim bojama.

Ipak, pridržavajte se pravila 80/20 kada koristite tople i hladne boje: štedljivo koristite jake boje da biste istakli prostoriju, a ne da je definišete. Odlično pravilo je da koristite 80% neutralnih boja i 20% jakih boja.

Apstrakcija na kanvas platnu

Ukoliko i dalje niste sigurni u izbor slika, uvek nas možete kontaktirati a mi ćemo pomoći.